Quantcast
Channel: Regus Blog » export
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Afrika: een economisch succesverhaal in het verschiet

$
0
0

Momenteel is Afrika hét continent ter wereld om zaken te doen. In de afgelopen jaren groeide de economie met gemiddeld vijf procent, ruim boven het wereldwijde gemiddelde, en zal naar verwachting verder stijgen. Afrika was ooit sterk afhankelijk van Westerse hulp, maar trekt nu gericht commerciële investeringen vanuit de hele wereld aan, voor al vanuit China, dat vorig jaar alleen al voor $10 miljard aan projecten heeft gefinancieerd. Ondertussen bouwen de ondernemers van het continent zelf aan een dynamische bedrijfscultuur.

Uganda bijvoorbeeld, waar sinds 2005 een meerpartijenstelsel is opgericht, is rijk aan natuurlijke hulpbronnen. Het land is afhankelijk van de landbouw – voor al koffieteelt – maar ook productie, toerisme, mijnbouw, ICT en bouw ondergaan een krachtige groei en de eerste oliereserves zijn er ontdekt. Groot-Brittannië en China strijden, met Rusland en India op hun hielen, om de titel van de grootste investeerder in het land.

Het buurland Rwanda is kandidaat om het Singapore van Afrika te worden dankzij goed functionerende organisaties, weinig corruptie en sterke beveiliging – in opvallend contrast met haar roerige recente verleden. Hoewel het land in gelijke tred loopt met de gemiddelde Afrikaanse groei, moet er op economisch vlak nog veel werk worden verzet.

Regus Kigali City Tower, Rwanda

Regus Kigali City Tower, Rwanda

Een ondernemende geest floreert. De 22-jarige Oegandese student Abdu Ssekalala ontwikkelde na zijn opleiding bij Nokia negen mobiele apps en werd in afzienbare tijd miljardair. Anderen ontwikkelen veelbelovende bedrijven met de fabricatie van papieren zakken, konijnenteelt, biogasrecycling uit afval, hydrocultuur tuinbouw, websiteontwikkeling en financiële opleidingen. Het potentieel in sectoren zoals bouw, landbouw, communicatie, gezondheidszorg en IT is onvoorstelbaar groot.

Deze situaties creëren uiteraard de vraag naar flexibele werkplekken. Daarom heeft Regus business centers in de Oegandese en Rwandese hoofdsteden, Kampala en Kigali, geopend. We hebben al nabijgelegen kantoren in Tanzania, Kenia en Zambia. Vorig jaar openden we een business center aan de Ivoorkust, in Abidjan.

Terwijl een groot deel van de wereld zich zorgen maakt over een vergrijzende bevolking, de economische recessie en milieuvervuiling, blijkt Afrika een plek te zijn waar alles mogelijk is. En er zijn tal van statistieken en prognoses die deze zienswijze ondersteunen. Honderdtwintig miljoen Afrikanen hebben tegenwoordig een besteedbaar inkomen van tussen de $4 en $120 per dag – waarmee ze in de middenklasse voor ontwikkelingslanden vallen.

De politieke instabiliteit van sommige landen vormt uiteraard een risico en er zijn ook hiaten in de infrastructuur, vooral met betrekking tot het openbaar vervoer en de energievoorziening. Maar deze gebreken bieden klaarblijkelijk weer andere kansen: Samsung, Hyundai en 15 Chinese en Europese bedrijven zijn momenteel in concurrentie om het $280.7 miljoen kostende project voor het bouwen van een forenzenspoorlijn in Nairobi binnen te halen. De internationale concurrentie voor dergelijke projecten zal in de komende jaren alleen maar toenemen.

U hoeft bovendien geen vastgoed te verwerven of uw middelen op een andere manier te investeren, meer dan strikt noodzakelijk. Vandaar de groeiende belangstelling voor virtuele kantoorruimte, drop-in business centers en andere flexibele vormen van bedrijfsondersteuning.

De Global Competitiveness Index, onlangs gepubliceerd door het World Economic Forum, concludeerde dat de meest recente cijfers voor Afrika 'reden tot voorzichtig optimisme' geven. Met grafieken waarvan de lijnen duidelijk naar boven wijzen, ben ik eerder optimistisch dan voorzichtig over Afrika's vooruitzichten.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Trending Articles